Jornada sobre “bones pràctiques i experiències a la Jornada Metropolitana de Garantia Alimentaria.

Bon dia a tohthom,

Benvinguts i benvingudes a la trobada sobre bones pràctiques i experiències a la Jornada metropolitana de Garantia Alimentaria.

Voldria agrair la feina realitzada des de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana, al seu Director, el Sr. Héctor Santcovsky, i a la Fundació Banc dels Aliments, al cap de logística, el Sr. Oriol Dolader, per la tasca realitzada per fer possible la jornada d’avui.

En aquesta línia, voldria agrair també la presència de:

  • Membres de l’AMB i la Fundació Banc dels Aliments
  • Representants de municipis de l’àrea metropolitana
  • Regidora de Serveis Socials i Dependència de l’Ajuntament de Castelldefels, Isabel Cabello.
  • Entitats i associacions de la nostra ciutat

És un privilegi que Castelldefels sigui la ciutat escollida per acollir la jornada d’avui. Una trobada per posar en comú l’experiència i coneixement de cadascun dels municipis, i les seves entitats, per garantir una alimentació bàsica a aquells col·lectius més vulnerables.

 

En aquest sentit, voldria reconèixer la tasca realitzada des de l’AMB a l’hora d’entrevistar 36 municipis per conèixer quines són les actuacions que duen a terme per garantir aquesta alimentació bàsica.

Dins d’aquest llistat de municipis, si m’ho permeten, parlaré de Castelldefels, la ciutat de la qual tinc el gran honor de ser Alcaldessa.

L’acte d’avui encaixa amb la nostra mentalitat de garantir la igualtat d’oportunitats i la voluntat d’ajudar aquelles famílies que pateixen necessitats reals i no tenen recursos per sortir endavant.

Des de l’Equip de Govern actuem amb les persones en el centre de les nostres decisions. Això vol dir que identifiquem el turisme, el comerç, la gastronomia, com a actors econòmics de la nostra ciutat. Però insistim que perquè aquests sectors continuin creixent, han d’anar en benefici del conjunt de la ciutadania.

Aquest migdia compartiran una part de la jornada en un escenari significatiu com és el Restaurant Imperfect. Tal i com els haurà fet saber avui el Pastor de l’Església Evangélica, Daniel Requena, és un projecte que es va posar en marxa fa tot just un any, i que es defineix com un Restaurant Solidari.

Des de l’Ajuntament es va començar a treballar en el projecte amb l’associació Acción con Pasión de l’Església des d’un primer moment. I avui és ja un restaurant consolidat on es cuinen valors com la igualtat, la justícia, responsabilitat, participació, comunitat.

El projecte és tot un exemple per la ciutat de Castelldefels, i persegueix un objectiu: La integració. La integració de persones que es troben o estan en risc de patir exclusió social.

Aquestes persones, que es troben en situació d’atur, es reincorporen a la vida activa, aprenen un nou ofici en l’hostaleria, i el que és més important: Se senten millor en un entorn agradable.

Sense anar més lluny, i citant un altre exemple del qual també es parlarà avui: En els propers mesos es posarà en marxa el Centre de Distribució d’Aliments de Castelldefels.

És un dels projectes fonamentals dins del programa d’actuacions de l’Equip de Govern, i en el qual la Regidora de Serveis Socials, Isabel Cabello, treballa dia a dia amb entitats socials perquè sigui una realitat.

Durant el matí també els faran arribar informació sobre el nou centre. La idea és ben senzilla. Històricament, la distribució d’aliments a la nostra ciutat ha estat realitzada per Càrites Parroquial, Creu Roja, Església Evangèlica, Ajut Social Garraf, amb la col·laboració i el suport econòmic de l’Ajuntament.

La crisi econòmica ha portat un increment del número de persones i famílies que fan ús del servei, i els punts de distribució han passat a estar desbordats.

Es va començar a plantejar la possibilitat d’unificar la distribució d’aliments a Castelldefels. Així, obrirem el nou centre destinat a persones amb una situació econòmica precària, un espai de distribució d’aliments gratuït, gestionat en forma de supermercat.

És una forma de dignificar la distribució d’aliments, unificant l’emmagetzematge, incrementant i diversificant el nombre d’aliments disponibles. Un nou pas endavant per ajudar a aquelles persones i famílies que més ho necessiten.

Per la meva part només desitjar que la jornada d’avui sigui el més profitosa possible per a tots els municipis. Recordem que les conclusions i idees que podem aprendre avui aniran en benefici de les persones que es troben en situació més vulnerable.

Com sempre, l’intercanvi d’opinions, la suma d’esforços, és fonamental perquè tots els municipis continuin creixent.

Si us sembla, i per no allargar-nos més, ara cediria la paraula al Director de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Héctor Santcovsky.

Moltes gràcies!

 

COMPARTIR:

Instagram

L'ALCALDESSA I ELS CIUTADANS